L’estrès

Es tracta d’una reacció fisiològica que ens permet reaccionar adequadament en els moments de perill, però quan es mante en el temps té greus conseqüències per la nostra salut.
Quan estem en situació d’estrès, el nostre cervell dona senyals d’alarma a la resta del nostre organisme. El cor respon augmentant les pulsacions i la respiració, per aconseguir un extra d’oxigen a la sang davant d’aquesta situació de senyal “perill”.
L’estrès forma part de la nostra vida i en nivell baixos no ens perjudica, ja que ajuda a l’organisme a estar en alerta davant de determinades situacions. Encara que, quan es crònic o excessiu, aquest es torna en situació greu.

Estrès

Com actua l’estrès?

El cervell envia senyals a les glàndules suprarenals i aquestes segreguen adrenalina, noradrenalina i cortisol. L’adrenalina i noradrenalina augmenten el ritme cardíac i la pressió arterial, com també augmenten el transport d’oxigen al cervell i músculs. Les zones més afectades: cervell, pupil·les, glàndules salivals, pulmons, cor, vasos sanguinis, fetge i aparell digestiu.
-Un augment prolongat de la tensió arterial pot derivar a un infart de miocardi, insuficiència cardíaca o arítmies.
-La funció del sistema digestiu es frena per a que tota l’energia de l’organisme pugui posar-se al servei de la situació d’alarma.
-Les pupil·les és dilaten per a millorar la visió. Fins i tot la producció de saliva és paralitza provocant sequedat a la boca.
-Els bronquis es dilaten per a que l’aire entri millor.
-Persones amb nivells alts e cortisol perden més quantitat de neurones. (pèrdua de memòria)
-El fetge allibera les se seves reserves de glucosa per a que estiguin disponibles per reaccionar. Desequilibris en el metabolisme i acumulació de teixit gras. L’excés de cortisol desperta la gana.
-Tot això altera la homeòstasis de l’organisme, és més susceptible a sofrir certs trastorns físics i mentals com un refredat o d’altres.
Símptomes de l’estrès?
Mal de cap i muscular, ansietat, irritabilitat, frustració, insomni, cansament, poca memòria, problemes digestius, bruxisme, entre altres.

 

8 Consells per una vida millor:

1. Cercar nous reptes. Com si d’un any nou es tractés, emprendre noves idees ajuda a re inventar-se i redueix l’ansietat de tornar a la rutina.
2. Practicar esport. Ajuda a alliberar endorfines, responsables de fer-nos sentir feliços i relaxats. A més, amb la pràctica esportiva el cos s’allibera de l’estrès acumulat. Igual que l’esport, portar una bona alimentació influeix en el nostre estat d’ànim.
3. Positivitat. Interpretar buscar nous reptes o ser capaços de fer realitat aquests somnis pendents.
4. Fixar-se objectius a curt termini. Afavorir la sensació de benestar amb un mateix i alhora permet seguir amb els quefers diaris sense invertir una gran quantitat de temps.
5. Tornar a la rutina de forma gradual al tornar de vacances. Es recomana, anar dedicant un temps progressivament més gran a exercir les obligacions diàries, per acostumar poc a poc a la rutina diària i agafar el ritme.
6. Dormir 8 hores diàries. Tot i que és una cosa que ja se suposa que tothom coneix. A hores d’ara, es converteix en una mesura important.
7. Reduir el consum de cafeïna. El te, el cafè i altres begudes amb cafeïna aguditzen els símptomes d’estrès i nerviosisme. A més, afavoreixen l’ insomni, que augmenta la sensació de cansament i esgotament.
8. Tenir paciència, tot arriba! És qüestió d’actitud i de temps.

ÉS POT!