– Què puc fer a casa?

Tant si practicaves algun esport, com si anaves al gimnàs o simplement sorties a caminar abans del confinament, ara és el moment de moure’t a casa. És important que en aquests dies mantinguem un grau d’aptitud física acceptable, per tant, des dels més petits a la gent gran activeu-vos, realitzant petites rutines d’exercicis senzills que us serviran en el dia a dia per realitzar les tasques de casa. No requeriu material esportiu. Molts exercicis poden fer-se sense material, amb el mateix pes corporal. A més, el material per poder variar en els exercicis el trobarem per casa: llibres, ampolles d’aigua, cadira, sofà, tovallola… Per tant, no hi han excuses possibles, ens hem d’activar i mantenir-nos en moviment.

– Per què és necessari fer exercici de manera regular tot i no poder acudir als centres esportius, i en alguns casos inclús no poder sortir al carrer?

Tal com he esmentat anteriorment, són molts els professionals de la salut que ens argumenten que realitzar exercici físic a casa ens ajudarà a mantenir-nos ocupats. Però, a més a més, l’exercici físic té efectes preventius en patologies cròniques, per exemple, o en el cas de la gent gran, és útil per poder mantenir uns nivells acceptables d’independència.

– Quins tipus d’exercicis puc fer?

El més important és moure’ns, i fer-ho amb persones qualificades o col·legiades, amb professionals de l’Activitat Física i l’Esport que ens puguin exemplificar rutines d’exercicis o sessions per poder-les seguir. Des de WAPS habilitarem diferents canals on trobaràs continguts per creats i dirigits per professionals de l’activitat física que et poden ajudar, sigui quin sigui el teu nivell de pràctica i de condició física.

Si no comptes amb els mitjans per connectar-te, els exercicis que podem fer són: fer una activitat aeròbica, com ara caminar per casa, fer servir una bicicleta estàtica si en tenim; realitzar exercicis de força per activar la muscular, amb petites peses, botelles d’aigua o llibres; realitzar exercicis respiratoris o de flexibilitat… Alguns exemples d’exercicis: squats (amb cadira o sense cadira), abdominals, flexions, pujar-baixar de la cadira, carregar aliments, botelles d’aigua o llibres… A més a més, hi ha altres activitats com el Taichi, Ioga o Qigong que no requereixen material i també ens ajudaran a sentir-nos bé.

– Ens pot ajudar també en l’àmbit mental?

La resposta és sí. L’activitat física i el moviment no tan sols ens ajuden en l’àmbit físic, sinó que també ens afecta en l’àmbit mental. El moviment del nostre cos i l’activació de la musculatura ens ajuden a activar el nostre organisme i els seus sistemes. El fet de mantenir-nos ocupats i ocupades ens ajuda a sentir-nos persones més actives, alliberades i despreocupades. A més, la pràctica d’exercici físic ens fa alliberar endorfines, l’hormona de la felicitat, la qual ens ajuda a estar de més bon humor.

Tan sols necessites 30′ (mínim) al dia d’activitat moderada o 20′ d’activitat vigorosa per tal de mantenir els teus nivells fís

ics. Adequa les intensitats i treballs a les teves necessitats, combina exercicis d’intensitats diferents i fes-ho de forma regular.

En definitiva, els confinaments perllongats poden augmentar els comportaments que ens duguin a la inactivitat física i, per tant, ens ajudin a tenir ansietat, estrès o comportaments sedentaris que poden perjudicar la nostra salut. Mantenir uns nivells d’activitat física mínims i regulars és una estratègia important per a tindre una vida saludable durant aquesta crisi sanitària mundial.

Margalida Lladonet Barceló

Tècnica Fitnes a WAPS

Graduada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport