Que és l’entrenament propioceptiu?

D’una manera molt global, podem dir que la propiocepció és el “sentit” que ens permet obtenir informació sobre les articulacions i musculatura del nostre cos, cosa que permet conèixer per exemple la posició que ocupen en l’espai les nostres extremitats.
Tot i que la propiocepció només és una petita part dels processos que intervenen en activitats que contenen desestabilitzacions i re-equilibris, el seu treball és fonamental ja que intervé no només en l’entrenament sinó en simples activitats quotidianes com per exemple pujar i baixar escales.
Propioceptiu

Beneficis:

A nivell general, la propiocepció està estretament relacionada amb l’esquema corporal que cada individu té d’ell mateix, motiu pel qual és útil per qualsevol persona, sigui quin sigui el seu objectiu ’entrenament. Tot i així existeixen col·lectius de persones que tenen objectius específics, alguns dels quals són:

Gent Gran:

En el grup de persones de la tercera edat, el risc de caigudes es pot reduïr mantenint uns nivells de força
adequats en les extremitats inferiors i augmentant la velocitat de reacció del múscul, perquè aquest pugui controlar a temps un desequilibri i evitar la caiguda.Beneficis gent gran

Prevenció i recuperació  de lesions:

En els esportitstes de diferents disciplines , és  imprescindible respondre de manera ràpida i efectiva als desequilibris voluntaris i involuntaris que es presenten durant la pràctica, ja que en cas contrari aquests poden derivar lesions.
En cas d’haver patit una lesió, la recuperació d’aquesta no només implica que les estructures implicades recuperin el seu estat habitual i no provoquin dolor, sinó que és necessàri assegurar-se de que no existeixi un dèficit propioceptiu que pugui provocar una recaiguda.
 Treball en bosu

Transferència a esports:

Un exemple clar on el treball propioceptiu és fonamental són les populars carreres de muntanya, en les que el terreny irregular requereixen d’un treball específic (especialment a l’articulació del turmell) per tal d’assolir un major rendiment i evitar lesions.
 Transferència en l'esport

Com treballar-la?

Es pot treballar de manera específica segons cada cas, a base de desestabilitzacions controlades que s’ajustin al nivell que cada persona tingui sobre les articulacions a treballar.Fitball
Al ser un treball amb un alt component neural, el que es prioritza és la qualitat del mateix ja que realitzar moltes repeticions, les quals no podem controlar degut a la fatiga, (exceptuant atletes de rendiment) no provocaràn una millora de la nostra propiocepció.
Les desestabilitzacions es poden produïr internament gràcies a contraccions musculars voluntàries o de manera externa amb material específic com ara fitballs o bosu
 Bosu

On ho podem practicar?

En el nostre centre, l’activitat dirigida Cos i Ment, treballa de manera global la propiocepció, adaptant-se al nivell de cada persona per millorar el coneixement del seu propi cos. Pots consultar els horaris a la nostra graella: http://www.waps.cat/graella